Piactér, Ptuj, SLO

Funkció: Egyéb
Ország: Szlovénia
Kategória: Innovatív Kezdeményezések
Stúdió: Arhitektura Krušec
Építész(ek): prof. mag. Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Studio AKKA - Landscape architecture
Tervezés vége: 2018
Kivitelezés vége: 2020
Jelölő: Uroš Rustja
Méltatás
Az Arhitektura Krušec által készített új fedett piacot a rég lebontott osztrák-magyar katonai épület helyén, a gótikus székesegyház mellett, Ptuj régi középkori központjában állították fel. A piac fedett és zárt tereit egy hosszú vízszintes tető alá helyezték, amely aláhúzza a templom tornyának függőlegességét és újradefiniálja teraszos alapzatát. A piactér vörös terrazzóval van burkolva, melyet a Dráva folyó helyi kavicsa egészít ki, míg a városi bútorokat kifejezetten Ptuj számára tervezték, és úgy helyezték el őket, hogy különféle, az életteli közterülethez elengedhetetlen városi környezeteket teremtsenek. Az alkotók sikeresen olvasztották az új beavatkozást és annak történelmi kontextusát homogén egésszé.
Projekt leírása

Bár a Szent György-templom mögötti szabad terület megléte manapság magától értetődőnek tűnik, soha nem városi térnek szánták. A tér egykor katonai laktanyáknak adott otthont, melyek cseréptetőikkel hozzájárultak a Ptuj-t a vörös tetők városaként aposztrofáló, jól felismerhető településképhez. A piactér az egykori laktanyák alaprajzi formája helyén vöröses terrazzóval van burkolva, visszaadva Ptujnak, amit a laktanyák lebontása elvett. A helyi anyagok közül kettőt, a Dráva kavicsát és a Pohorje tonalitot használták a tér burkolására. A piactér építményének szerkezete vörös betonból készült, és hangsúlyos vízszintes geometriával rendelkezik. A vízszintes tető aláhúzza a templom harangtornyának függőlegességét, ezáltal még nagyobb hangsúlyt kap a város ezen domináns eleme. A piactér sajátos elemei az egyedileg készített székek, amelyek úgy vannak elhelyezve, hogy azzal különféle környezeti kompozíciókat hozzanak létre. Egyes székcsoportok vonalszerűek, mások kerekek, fák alatt állnak, és vannak egyesével, az egész piac területén elhelyezett székek is.